28 Kasım 2014 Cuma

İki Ömür ve Daha Fazlası

" İki ömrüm olsun isterdim; biri yaşamak, diğeri okumak için " demiş Goethe. Daha da yazacak söz bırakmamış. Deli okumalı günlerin içinde savrulup gitmekteyim. Çok güzel kitaplar aldım, bu hafta beni çok mutlu eden yazarlara kavuştum pek heyecanlıyım.

 Mo Yan / İri Memeler Geniş Kalçalar  salı günü gelen kargoyla elime geçtiğinden beri, 1040 sayfalık kitapla bütün olduk.  Yazarın geçen sene Kızıl Darı Tarlaları adlı kitabını okumuştum. Hatta bu kitabı 1987 yapımı Red Sorghum adlı filme ilham vermiş ama ben bir türlü filmi izleyemedim. Kitabın büyüsünü bozmasından korktum. Bir çok kişiye göre ve bana göre de, Marquez esintileri taşıyan bir yazar olmasına rağmen, kendisi Marquez'i çok sonra okuyabilmiş biri. Etkilenme söz konusu bile değil. Zira Kültür Devrimi ve Mao desem anlarsınız her halde. Yazar 2012 yılında Nobel aldı üstelik o yıl favori Murakami olmasına rağmen ödülü Mo Yan'a verdiler. Çinliler yazarı pek sevmese de, ne yalan söyleyeyim ben seviyorum. Çinli yazarlar içinde, Gao Xingjian kalbimde her zaman ilk sırada o ayrı.

Gelelim kitabın basım kalitesine. Bence 1040 sayfalık bir kitabın basımı daha kaliteli olmalı. En azından ciltli olmalı. Her an kitap yarılacak diye korku içindeyim. Sağlam bir sırtlığı olmalıydı. Minik bir tuğla gibi sürekli kolumun altında. Okurken mutlaka bir yere koyup desteklenmeli ki, benim gibi cılız bileklerinizi geri dönüşümü olmayan bir hasardan kurtarma şansınız olsun. Belki iki kitap yapılsa bu kadar problem olmazdı ama bu teknik bizim ülkede geçerli değil nedense!
Zira salı günü gelen kargonun bir diğer güzelliği olan, Doris Lessing / Anılar kitabı da iki ciltlik bir kitap olmasına rağmen tek kitaba sığdırılmış. Böyle olunca basım maliyeti daha mı az oluyor acaba bu sebepten mi? Dışarı çıkarken yanınıza alamayacağınız ansiklopedi şeklinde kitapları neden basıyorlar anlamış değilim.

Neyse işte sonuçta iki ömür gerekli ama olmadığından, tek ömre hem yaşamayı, hem okumayı sığdırmaya çalışıyorum. Diğer yandan üçüncü bir ömrüm daha olmalı ki, anime izleyebileyim.
Bu haftanın animesi, Bokura Wa Minna Kawaisou. İki bölüm kaldı bitmesine. Bu gece uykudan çalıp bitirmeliyim.

Bu haftanın izlenecekleri arasında iki adette film vardı ama onları hafta sonuna havale ettim artık. İşte benden havadisler böyle.


3 yorum:

  1. Lessing'in Altın Defteri okuyorum. O da daha önce iki ciltmiş halbuki.

    Kitap zevklerimizin uyuşması çok hoşuma gidiyor.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. yorumumun yarısı çıkmış :)
    Mo Yan'ın kitabını yaz aylarında okumuştum. Çin'in Balzac'ı diyorum ben ona...Tasvirleri muhteşem...

    YanıtlaSil
  3. Çok mutlu oluyorum, böyle ortak paydalara. Aynı zevklerin ortaklığı olmasa burada da denk düşmezdik bence :)
    Unutmadan yazdığınız yemek tariflerine bakıyorum da, bence siz bunun ileri adımı olarak işi yemek kitabına dökersiniz gibi hissediyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil