22 Nisan 2010 Perşembe

Bunalım


Aslında üstümde genel bir sıkıntı vardı ve bu hal ne zamandır var. Her ne kadar bazı şeylere aman boşver demeye çabalasam da, öncelikle mizacım çokta umursamaz olmayı beceremediğimden sıkıntılar içimde birikip duruyordu.

"Her şey olacağına varır" Evet doğru belki ama bazı şeyler nedense olacağına varamıyor bir türlü ve bu bekleyiş beni boğuyor. Öyleki nefes alamaz oluyorum. Sevdiklerim üzülmesin diye çabaladıkça kendimi üzüyorum. İyi bir şey değil bu!

Geçen hafta cuma günü şeker yükleme testim vardı malum 6. ayda yapılan gebelik şekeri durumları. Neden yüksek çıksın diye düşünürken, salı akşamı doktorumdan gelen telefon beni çok üzdü. Şeker yükleme testim yüksek çıkmış. Üst sınır 140 ve benim sonucum 170. 100 mg'lık şeker yükleme testi yapılmalı dendi. Çok üzüldüm. Nasıl üzüldüm anlatamam. Memo'da seyahatte bu hafta. Telefonda bir şey olmaz dedikçe daha çok üzülüyorum. Ağlamaktan içim dışıma çıktı. Ağladıkça oğlumu üzüyorum diye daha bir dertlenip ağlayasım geliyor. O gece ağlaya ağlaya uyumuşum. Belli ki, bir kaç ayın birikimini şeker testine bağlayıp içimden atmaya çabalamıştım. Çarşamba günü işe geldim moralsiz, üzgün. Tüm günüm eğer şekerim çok yüksek çıkarsa ne olur diye okumakla araştırmakla geçti. Ya diyet yapmak yeterli gelmezse ve insülin almam gerekirse diye dertlendim durdum. Minik oğlumun ultrason resimlerine baktıkça içim ezildi, kendimi ona karşı mahcup hissettim.

Bugün sabah 09'da doktorda aldım soluğu. Banu'da vardı yanımda. Önce aç olarak, sonra 100 mg'lık şeker yüklemesini alarak 3 kez saat başı kan verdim ve saati 12:30 ettik. Sonucu saat 14:00'de çıkar dediler bizde gidip yemek yedik. Biraz gözüm açıldı kendime geldim. Sonucu almaya gittim. Doktorum şimdilik endişelenecek bir şey yok dedi. Lakin sınırdayım! Karbonhidrat ağırlıklı beslenme sakın dedi. Zaten beslenmiyordum, pirinç yerine bulgur, beyaz yerine esmer ekmek dedi. Tamam dedim. Ben böyle besleniyorum zaten. Üzüntü ve streste kan şekerinde önemli faktör oynar dedi doktorum. Bir hamile sakin ve pozitif bir hamilelik geçirmeli, stresten uzak durmalı. İşte ben bunu yapıyorum diyemedim. Çünkü benim dışımda gelişen o kadar çok faktör var ki, elimde olmadan stres ve üzüntü yaptığım o kadar çok şey var ki...

13 Mayısta randevumuz var hatırlatmasıyla, 26 haftalık ve dikkat etmezse kan şekeri yükselecek olan bir hamile olarak ayrıldım doktorumun yanından.

Oğlum özür dilerim. Seni üzüyorum biliyorum. İnan elimden geleni yapıyorum. Hayal ettiğim gibi gitmeyen şeyler olduğu için, senden çok özür dilerim. Sana sakin bir ortam yaratamadığım için ve her şey için, yüz kere, bin kere özür dilerim.
Minik oğlum, seni çok seviyorum biliyorsun değil mi?

15 yorum:

  1. Sakın ama sakın üzülme, kronik şeker hastası olan hamileler de var unutma... Nasıl onlarda kontrol altına alınabiliyorsa bu durum sen de hayda hayda normal seyrinde gidecektir her şey. Bir tek sende görülen bir şey olsaydı aman eyvah derdik hep birlikte. Şimdi pozitif düşünme, doktorun dediği gibi beslenme zamanı...

    evgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Ailemde yaygin olarak seker hastaligi var hatta ablamda iki hamileliginde de seker cikti. Ben de basta cok tirstmistim kesin bende de seker cikacak bu hamilelikte diye. Ilk yaptiklari 1 saatlik testte seker hastaligi olmayan kisilerde bile yuksek cikabiliyor. Onemli olan ikinci test zaten. Sen sinira yakinsin anladigim kadariyla ama bu demek degil ki seker hastasisin. Ayrica uzuntu, s1k1nti ve stres kanda seker oranini cok etkiliyor. Hamilelikten once benim de kan sekeri degerlerim normalde yuksek cikiyordu olcumlerde. Pozitif dusunmek onemli bir de doktorunun dedigi gibi beslenmene dikkat edersen hic bir sorun yasamazsin. Zaten ablamdan biliyorum kontrol altinda tutulabilen bir durum bu. Kolay gelsin ve kesinlikle stres olma.

    YanıtlaSil
  3. Lalenin bahçesi, haklısınız biliyorum her şey pozitif düşüncede bitiyor ama bazen nedense o pozitiflik benden fersah fersah kaçıyor.

    Dikkat edicem mutlaka.
    Sağolun yanımdaymışcasına destek olduğunuz her yorum için, ilginiz için ve her zaman pozitif cümlelerle geldiğiniz için çok teşekkür ederim :)

    Sevgili ycurl, bir an süngüm düşüyor işte. Sınırda sayılırım doğru ve dikkat edersem ve lanet olası stresi içime buyur etmezsem bir aksilik olmaz. Moralim bozuluyor bazen elimde olmadan.
    Şeker riski korkuttu biraz :(

    Sağolun desteğiniz için. Çok teşekkür ederim.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. inan yazinin sonunu okumaya dayanamadn yorum yaziyorum ... benim sekerim de yuksek cikmisti . bu konuyla alakali en ufak bir yazi bile okumadim . bu tur seyleri cok arastirmakta hic iyi degil . internetten arastirma yapip vardigimiz sonucu gorunce " ay olsem daha iyi ! " diyoruz :)

    sekerin cok yukselmez . sen yediklerine dikkat ettikden sonra..bu isin sinir bozucu tarafi her gun sekerini 4 defa olcmek . ben de aliskanlik oldu arada ay sekerimi olcmedim filan diyorum :p

    bir de isin su tarafindan bak :) bu sayede hamileliginin sonuna kadar sap saglikli besleneceksin :) gereksiz yere kilo almayacaksin.

    son ayimda eve ebe geliyordu . haftada 2 defa bebegin kalp atislarini dinliyordu . ben yediklerime cok cok dikkat ettigim icin , hic bir problem yasamadim . benim tek korkum bebegin kilolu olmasiydi . ama bebegim gayet normal bir kiloda dogdu .

    moralini bozma , yediklerine dikkat et yeter . lutfen pozitif dusun :)

    tamam , simdi yazinin geri kalanini okuyabilirim :p

    YanıtlaSil
  5. Firdevs, :) yazının geriside pek parlak değildi korkarım ki!

    Sağol, haklısın daha dikkatli olmaya
    gayret edicem. Şeker konusu biraz gözümü korkuttu ama halledicem inşallah yine de strese bağlıyorum beslenmeden çok. Neyse demek daha bir dikkatli olucam artık :)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. aaa yeter artık ağlama ama.. yazını okurken bile hissettim ağlamanı:( şeker kontrol altına alınabiliyor. kendini bu kadar yersen sonra başka üzüntüler verir Allah. (bak burada tecrübe konuşuyor işte) sen moralli keyifli ol ki, yavruş ta olsun. anlar onlar karnından karnından:) ben ilk 4 ay yemek bile yiyemeden, ölü gibi yatmıştım. bir süre sonra da evde değil, serumlarla hastanede serumlarla.. Bak hamile olduğundan beri koskocaaa 26 hafta geçmiş:) Az kaldı. Unutacaksın sonra bu kaygıları (herkes böyle diyordur ama gerçekten öyle) hem proteinli besinler bence karbonhidratlılardan daha güzel;)iyi ol/-un:)

    YanıtlaSil
  7. Hayat böyle bir şey galiba,seni çok üzen şeyler için yapabileceğin hiç bir şey olmaz bazen,yaşamak zorundasındır,yaşarsın.Belki böyle anlarda kimsenin hayatının mükemmel olmadığını,herkesin inişler çıkışlar yaşadığı dönemler olduğunu düşünmek biraz olsun rahatlatabilir.
    Şeker konusuna ise hiç kafayı takma.Benim tanıdığım,hamilelik döneminde şekeri çıkan o kadar çok kişi var ki.Hepsi de bir sorun yaşamadan,sapasağlam dünyaya getirdiler bebeklerini.Beterin beteri vardır,daha kötüsünü düşünürsen şeker gibi çözümü olan bir durumla karşılaştığın için şükredersin belki.
    Çok akıl veriyor gibi olmadım değil mi,hiç istemem öyle olmayı.Bir sorunla karşılaştığımda kendim için uyguladığım taktikler bunlar.Kısmen de olsa işe yarıyor ve senin de üzüntün kelimelerinden öyle bir dökülüyordu ki...
    özlem

    YanıtlaSil
  8. İnanır mısın Ruhdağı?Çok dibe vurduğum anlarda dua okumak ve Tanrı'yla konuşmak çok iyi geliyor bana..oğluşunla konuştuğun gibi onla da konuş...
    Sakin olmaya çalış, ne olur...hepsi geçecek..ve kötü bir şey olmayacak...her şey kontrol altında, düşünsene...niye bu kadar üzülüyorum, niye böyle geçiyor diye düşünüp kendini de yeme ayrıca...kolay bir şey yaşamıyorsun...hep yanındayım, tamam mı? Daha iyi hissetmen için de her zaman, her şeyi yapmaya hazırım...

    YanıtlaSil
  9. Anne müdürü, yok ağlamıyorum artık. Ağladım bitti. Oğlumu üzmek istemiyorum. Bende ilk 16 hafta gözümü açamadım ama şimdi rahatladım derken yüksek şeker riski moralimi bozdu biraz.

    Haklısın katılıyorum proteinliler karbonhidratlılardan daha güzel :)

    Sağolun, teşekkür ederim destekleyici sözleriniz için. Anlaşılıyor olmak insanı daha iyi hissettiriyor :)
    Sevgiler.


    Resimli günlük, her sözünüze katılıyorum ama uygulamada bazen tekliyebiliyorum :) Çözümsüz dert vermesin Allah gerisi çözülür.
    İyi düşün, iyi olsun diyorsun, haklısın.

    Sağol, üzüntümü kelimelerden alıp beni motive etme çaban için teşekkür ederim. Yakışıklı oğluna selam :)
    Sevgiler.

    Peren, yazdığın her pozitif cümlede içimi mutlu eden bir şeyler var. Öyle işte...

    Dua güçlü bir motivasyon ve ben bu aralar bir garip modda olduğumdan mı nedir? istediğim gibi dua edemediğimi kendimi Tanrı'ya ifadede eksik kaldığımı hissediyorum. Aramızdaki o ulvi duygunun eksikliğini hissediyorum. İçime o kadar kapanmış haldeyim ki, kendimi Tanrı'ya bile kapamış durumdayım :( Bu durumu düzeltmeye çalışıcam ve bu beni ruhen daha iyi bir hale sokacak biliyorum.
    Bunu bana hatırlattığın için sağol.

    Oğlumda bende sana teşekkür ediyoruz :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Hormon değişiklikleriyle kavgadasın gibi sanki, bunlar bahane. Her türlü önlemini alıp işi oluruna bıraksan, hiç takmasan, umursamasan, üzülmesen; olmaz mı Ruh'çuğum? Sıkma oğluşun da canını, keyfini çıkarın ana oğul bu muhteşem deneyimin.

    YanıtlaSil
  11. Olaylar senin dışında da gelişse sen sıkma güzel canını.Biliyorum demesi kolay diyeceksin ama güzel şeyler düşündükçe güzel şeyler oluyor.Oğluşun sana seslenebilseydi bende seni çok seviyorum derdi.Kendine iyi bak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Kendini sakin suclama boyle seyler icin. Sen zaten ogluna guvenle ve saglikla buyuyebilecegi ortami sunuyorsun. Oglunun resimlerine bak bol bol, onu kucagina alacagin, mis gibi kokusunu icine cekecegin, minicik eliyle senin parmagina sarilacagi anlari hayal et. Icini ferah tut, iyi seyler dusun, internetten TV'den, virvirdan, olumsuz insanlardan bir sure uzak dur. Kendine cicekler al, lale mevsimidir simdi, benim icin kendine bir demet mor lale al. Mum isinda banyo keyfi yap, hafta sonlari yatakta kahvalti icin kendine bol bol vakit ayir ama hep guzel seyler dusunmeye calis.

    YanıtlaSil
  13. Annoya'cım yerden göğe kadar haklısın. Pis hormonlar :)
    Arada kantarın topuzu kaçıyor ama idare ediyor gibiyiz ana oğul :)


    Duygu, teşekkür ederim. Güzel düşünmeye çalışıyorum :)


    Selen, bütün tavsiyelerini uygulama çalışıyorum. Mumlu banyo ve yatak kahvaltısı şahane olurdu.
    Mor laleleri aldım bile :)

    YanıtlaSil
  14. Bildiğim bir şey var ki hamile olan sensen ve oğlunu düşünüyorsan diğer etkenleri en az seviyeye düşüreceksin.Bunu oğlun ve sen için yapacaksın ve babası da senin bunu başardığını görüp sevinecek oğluma iyi bakıyor diye..Ailen tamam bizim kız büyümüşte anne olmuş diyecek, erkek tarafının gözü arkada kalmayacak.. Sen şimdi büyülü bir bahçesin herkes senin gözünün içine bakıyor,kimse neden bunu da böyle yaptı demeyecektir.Ve en önemlisi o sana emanet.Önce o, sonra dünya..Lütfen rahat ol, stresten bu tarz şeyler yaşadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Asortik Krep, dediğim gibi bazen bunalımım tavan yapıyor :( Ama toparladım gibi :) Haklısın her şey minik oğlum için.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil