15 Mayıs 2009 Cuma

Bugünden

Bugün Cuma diye keyiflenirken, Memo’nun verdiği bir haber bütün sinirlerimi altüst etti. Tamda öğle yemeğine 1 saat kala. Sinirlendim ama sonra sakinleştim. Bunca yılardır sinirlendin üzüldün ne oldu sanki, bundan sonra böyle dedim. Kasmıyorum kendimi. Herkese ne oluyorsa bana da o olmayacak mı?. Nihayetinde ölüp gitmeyecek miyiz?
Üzülüp sinirlenip neyi değiştirebildim bugüne kadar?

Ben böyle kendimle cebelleşirken, öğle tatili de gelmişti. Attım kendimi yollara. Şişli’ye doğru yürümeye başladım. Önce kendime iki adet sutyen aldım. En önemli ihtiyaç bir yerde. Ondan sonra Şişli Etfal’e dönen yolu filanda geçip biraz daha yürüyünce cadde üstünde, sağ kolda bir cafe çıkıyor karşınıza. Pizzadan makarnaya efendime söyleyeyim hamburgerden fajitaya kadar güzel bir menüleri var. Bu senenin ilk lezzetli limonatasını orada içtim, yanında da mihaliç peynirli tost vardı. Vaktim yok diye hızlı gelecek bir şeyler söyledim ama ilk iş daha uzun oturmaya niyetliyim. Özellikle yanımda Banu veya Burcu olursa daha makbul olur. Yeni mekanım burası olacak sanki hissediyorum.

Sonbaharda sarı mandalinaların bende uyandırdığı coşkuyu baharda da çilek yaşatır. Kokusu beni mest eder. Çilekli her şeyi çok severim. Demem o ki, dün akşam çilek reçeli yaptım.



Açık konuşalım bu benim ilk reçelim. Bu işleri annem yapardı, ben bulaşmazdım. Ama evlenip kendi mutfağının hanımı olunca insana bir özenme geliyor. Efendim benim neyim eksik Martha Stewart’dan, ne biliyim bir Soule Mama’dan diyorsun.

Reçel yapmaya pek bir hevesliydim ama bir haftadır evde çilek ve şekeri buluşturamadım. Şeker almam gerek diye markete gidip alakasız şeylerle döndüğüm çok oldu. Nihayet şekeri aldım bu seferde her gün köşe başında çilek satan amca gözükmez oldu. En nihayet dün akşam çilekçiyi bulunca zeki bir kadın olarak birer kiloluk iki poşet çilek aldım. Daha önceki tecrübelerime dayanarak, bir kilo çilekle reçel yapmaya heveslenip yıkarken yarım kilosunu yediğimden, reçel yapmaya elde bir şey kalmıyordu. Bu arada aralara ezikleri de kakalamışsın bey amca, seni akşam saygıyla andım haberin olsun!. İnsan erimiş çilekleri biraz ayıklar yani…
Neyse, eserimi her zaman olduğu gibi Memo’nun üzerinde test ettim. Reçel müptelası olmayan biri olarak, çok beğendiğini, on numara olduğunu filan söyledi. Ama bu görüş beni kesmez illa anneme yedirmem gerek. O beğenirse tamamdır bu iş. Ben reçel uzmanıyım diye böbürlenebilirim.

Şimdi hedefim kayısı reçeli. Ondan sonra annemin bahçesinden gelecek vişneler. Eylemlerim devam edecek.

15 yorum:

  1. Çilek, çilek, çilek... O kadar severim ki, gönder bana, bir test edeyim, emin ol benim lafıma da güvenebilirsin, o kadar müptelasıyımdır yani:)

    YanıtlaSil
  2. Çilek reçeline bayılırım!!! En geç bir hafta içinde sezonun ilk denemesini yapıcam.. Öyle bir iki kavanoz anne reçeliyle olmuyor bu işler.. ilk deneme başarılı olduğu anda 5-6 kilo çilek reçeli yapmayı düşünüyorum..:)) Size de afiyet olsun valla.. Umarım anneciğininki gibi olmuştur tadı..:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Oh$ demek istiyorum :D Cok guzel gorunuyor, ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  4. ben de bissürü şeyi dert ederim kendi çapımda.. geçenlerde kocam dedi ki, dert ettiğin herneyse, sen dertlenince düzeliyomu herşey.. yooo dedim.. o zaman neden kendini bu kadar üzüyosun dedi.. cevabı bulamadım ben.. sanki o gün biraz geçti gibi üzelesi durumlarım ama alışkanlıklardan vazgeçmek de zor bişey yaa.. bugün mesela dert edicek bi kaç bişey buldum ben yine :) e aferin bana dimi..

    YanıtlaSil
  5. Vişnelerden likör de yapabilirsin..

    YanıtlaSil
  6. Yazinin ilk basini anlayamadim , iki kere okudum ama..Yorgunlugumdan olsa gerek Is cileklere gelince gozum acildi E HANI TARIFI RECELIN ?? :)
    Bende bu aksam cikolata kaplanmis cilekler yaptim ,goccacimin gozleri yuvalarindan firladi.Ah minik adamimda yiyebilseydi keske

    Dusundum de , bende neredeyse 4 yillik evliyim ve hayatimda ne recel nede tursu yapmadim.Su bloglar nelere kadir .... :))

    YanıtlaSil
  7. pazartesi günleri pazara çıktığımda pazar çilek kokuyor. Özellikle sabahları muhteşem oluyor. Benim de ilk yaptığım reçel çilek reçeliydi. Sırayla tüm meyvaların reçelini yapıyorum. Vişne şurubu reçetem ise herkes tarafından demendi ve onaylandı. Tavsiye edrim yapın sonra ister su ile sulandırıp tost yanına , ister yemekte komposto niyetine , canınız asitli bir şey içemek istediğinde de soda ile sulandırın. Her vişne mevsimşnde tarifi yazıyorum sayfam da zaten:))).
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  8. İşte buuu, bir ilki olacaktı değil mi ama? Ellerine sağlık. Artık evde şeker bulundur ama, meyveyi de buldun mu at içine...

    YanıtlaSil
  9. Zero, bu cumartesi geçti ama haftaya cumartesi kahvaltıya bekliyorum. Çok ciddiyim ara beni :)

    İmge, doğru söylüyorsun. Umarım ilk seferde başarılı olursun. İnsanın kendi yaptığı daha da lezzetli oluyor bence :)

    Anne ve Bebişi, teşekkür ederim. Ben senin bahçenin mahsullerini bekliyorum hevesle :)

    Funda, kara bulutları kaldır aradan, vay amaaan, vaaay!
    Sevgiler sana :)


    Asortik Krep, aklımda. Blogunda gördüğümden beridir aklımda hemde :)


    Yeliz, yazının ana fikrini almışsın hiç merak etme :)
    Tarif vermeye utanırım. Cin olmadan adam çarpmaya kalmıyım şimdi.
    Çikolatalı çilekler filan, romantizm had safhada valla :)


    Lalenin bahçesi, vişneyi çok severim. Annemin bahçesindeki vişneler olsun sizin tarifi ilk sıraya alırım memnuniyetle :)


    Annoyam, inanamıyorum sen bana ellerine sağlık diyorsun :) Tanrım! ağlamak istiyorum.

    YanıtlaSil
  10. burnuma çilek kokusu geldi mis gibi, yarın ilk iş çilek alına, yanına şanti köpürte...

    YanıtlaSil
  11. çok güzel gözüküyor bende yemem ama mutfak tezgahının üstünde nede güzel gözükür ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Ben de çok ciddi bir şekilde kabul edebilirdim canım bu cazip teklifi ama ben cumartesileri de çalışan o şansız insan kitlesi arasından bir kulum ne yazık ki:( bu durumdan öyle muzdaribim ki, bir bakmışın istifa etmiş sana kahvaltıya geliyorum diye bir haber çakmışım:) hiç belli olmaz ne yapacağım:)
    ama belli ki iş yerlerimiz çok yakın. sen şişli'desin, ben de mecidiyeköy ortaklar'da çalışıyorum. belki bir öğlen yaparız o işi:)

    YanıtlaSil
  13. offf en sevdiğim reçeldir çilek receli illede ev yapımı olucak yoksa istemem...cok guzel görunuyor üstesinden gelmişsin belliki:)

    YanıtlaSil
  14. Miss gibi kokusu ile kimbilir ne güzel olmuştur. Ellerine sağlık canım. Ben bir aralar her meyve çıktığında reçel yapar olmuştum :)) yemesek de yapıyordum.SOnra da aileme dağıtıyordum.

    Ensemde de çilek zamanı çilek şeklinde bir şey görünür ve geçer.Eskiden daha barizmiş şimdi o kadar belli olmuyormuş geçen gün ablam söyledi :)) Belki de çilek mevsiminde doğduğum içindir :))

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Yeliz umarım yemişsindir :)


    herşeyden azıcık, bende yemesine değil yapmasına hayranım.


    Zero, birazdan bir e-mail göndereceğim öğlen yemeği banada uyar:)


    Ebru, beğenmene sevindim :)


    Zerrin ablacım, fotoğrafına bayıldım. Harikasın :)
    Benim reçelde kavanozda uyuyor valla. Bir tek pazar günü kahvaltı yapabiliyoruz. Bir kase reçeli bitiremedik ne zaman biter bu reçel bilmiyorum :)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil