28 Ekim 2011 Cuma

Beslenme

Ben biraz hatalı bir katı gıda geçişi yaptım şimdilerde daha iyi anlıyorum. Zaten bir çok konuda 2. bebekte bu hatalara düşmek istemiyorum dediğim oldukça şey var.

Anne sütü veremediğim için 6. ayın sonunda katı gıda temelli bir sisteme geçtim ve saatle programla gidiyordum. Ege yeme sorunu çıkarmadı ve her sebzeyi yedi ama ben önce kendim tadıyorum ve tadsız tuzsuz şeyler vermiyorum. Gerçekten lezzetli tadları yan yana getirmeye ve muhakkak et, sebze, bulgur, mercimek karmasının olduğu sulu bir yemek tarzını benimsiyorum. Sebze mevsiminde ne varsa onu muhakkak koyuyorum. Karnıbahar, kereviz, pırasa, havuç bu aralar mevsimsel sebzelerimiz. Bakliyatta değişiklik yapıyorum. Mercimek, nohut dönüşümlü olarak ilave ediyorum. Yağ olarak zeytinyağı veya köyden sipariş verdiğim tereyağından ilave ediyorum. Et olarak kıyma, tavuk somon dönüşümlü olarak ilave ediyorum. Böyle bir yemek yediriyorum ana öğün olarak. Sofrada pilav varsa muhakkak yiyor geri çevirmiyor. Yayla çorbasınıda severek içiyor. Makarna, boncuk ufak makarnaysa yiyor ama mesela tel şehriye diline damağına yapıştığında öğürüyor. Büyük daha doğrusu diri lokma istemiyor. Maalesef eliyle bir şeyi alıp ağzına götürmesi mucize gibi bir şey. Elma armut gibi şeyleri yiyor ama diğerlerini genelde atıyor. Bunları yerkende dikkatle izlemem gerek büyük bir parşa ısırırsa anında öğürüyor. Bende sabırsız biri olduğumdan kendim besliyorum bundan vazgeçmem gerek ama ona kendisinin yemesi için ne zaman şans vereceğimi bilmiyorum.

Bu arada sabah kahvaltısınıda halen bulamaç olarak veriyorum. Ama 1 bardak süt, tereyağ, bal, 1 adet yumurta ve bir adet rendelenmiş meyveyi lokma lokma nasıl yedirebilirim? Tahıl karışımı ilave ettiğim bu kahvaltıyı severek yiyor. Sonra ben kahvaltımı ederken kendi yediklerimden ufak ufak ona yediriyorum. Her çocuk farklı olur biliyorum ama bu tarzda devam edersem kendi kendini beslemesini öğrenemeyecek diye endişeleniyorum.

15 aylık bir bebeğin daha iyi bir sofra kültürü olması mı gerekirdi acaba?

4 yorum:

  1. hiç endişelenme. bu işlerin bir doğrusu yok, rahat olun, zorlamayın, çok üzerinde durmayın ve sağlıklı şeyler verin, yeter.

    YanıtlaSil
  2. Ben Bilgehan'a ilkokula gidene kadar bütün sebze yemeklerini bulamaç haline getirip kendim yedirdim. Aksi halde yemeyecekti. Sonra yavaş yavaş kendisi yemeye başladı. Her çocuğun kendi doğrusu var. İstediği katı şeyleri yediğine göre bir sorunu yok. Diğerlerini nasıl yiyorsa öyle ver bence.

    YanıtlaSil
  3. Ruhdağım;

    Mahir 16 aylık olacak ve bir ay öncesine kadar ağzına katı bir gıda asla girmiyordu. Varsa yoksa bulamaç kahvaltı çorba yoğurt vs. Reflüsü olduğu için ben de zorlamak istemiyordum ama bir taraftan da hep böyle mi olacak diye kaygılanıyordum. Ama o hiçbir şey yemeyen çocuk pat diye masada her bulduğunu ağzına götürmeye ve gayet güzel yemeye başladı. Bizim tüm çabamız boşuna gibi geldi. Annem de ben de bu konuda acele ediyor gibiydik. Bazen-yanlış ama- başka çocuklarla kıyas yapıyordum içten içe. Ama mesele çocuğun istemesi ve hazır olmasıymış. KAhvaltıda hala bulamaca devam ama şu an biz ne yiyorsak o da yiyebiliyor ya ötesi boş benim için. Sen de hiç acele etme kendini de üzme derim. Mahir gibi arıza bir çocuk bunları yapıyorsa Ege cikte paşa gönlü istediğinde güzel güzel yer her bir şeyi. .

    Sevgiler sana ve Ege ye.

    YanıtlaSil
  4. nerde hata yaptigini anlamadim. gayet guzel besleniyor bence, endiselenmene gerek yok. bizim oglan 15 aylik olacak neredeyse ve hala sulu yemek yemiyor. corba bile icmiyor. zaten sut urunlerine alerjisi var. kahvaltida bile et yiyor garibim. seninki super yiyor, takma kafana sakin!

    YanıtlaSil