13 Mart 2013 Çarşamba

Ekmek

7 gündür gözüm gibi baktığım doğal mayamı başarıyla büyüttüm ve nihayet bu gece ilk ekmeğimi yoğurdum. 18 saatlik bir bekleme sonunda pişirip ne halde olduğunu göreceğiz inşallah.

Bir haftadır ekmeğimi evde yapıyorum. Bazen yaş maya bazense instant maya kullanıyorum ama hakiki mayamın büyümesini olgunlaşmasını izlemekte çok keyifliydi. Bugün akşam yemeğine ufak bir ekmek yaptım çünkü yarın için ekşi mayalı ekmeği pişirdiğimde evde ekmek bolluğu olmasın istedim. Sadece 175 gr. tam buğday unu, 175 gr. buğday unu, 1 bardak süt, 1 çay kaşığı tuz ve bir o kadar instant maya birleşiminden harika bir ekmek çıktı. Yumuşak ama kalın kabuklu tam sevdiğim gibi.
Evde kendi başına bir şeyler ortaya çıkarmak harika bir duygu. Ekmek mak. var ama ben bu aralar hamuru kendi ellerimle yoğurmayı daha bir sever oldum. Hamurla uğraşmak insanın bütün negatif enerjisini alıyor. Ekmek yapmak terapi gibi.

Birde fotoğraf makinesi olsaydı ve mayanın aşamalarını çekseydim daha iyi olurdu ama ne yazık ki bozuk ve bende yaptırmak gibi şeylere kafa yormuyorum :( Bir daha ki sefere inşallah.

Doğal olarak bu aralar ekmek konusunda acayip araştırır oldum. Ekmeğin ana maddesi un, en büyük ilgi alanım.
Ben ekmek yaparken, Doğalsan'ın tam buğday ununu kullanıyorum çünkü diğer markaların tam buğday unlarının içinde ruşeym ilavesi bulamadım. Özellikle ruşeym katkılı diye ayrı bir kategoriye sokmuşlar ama zaten tam buğday diyorsan neden içinde ruşeym yok? Bu ruşeym olayı zaten beni benden almış durumda. Bu sebepten marketin un rafında üşenmeden her markanın paketlerini ayrıntısıyla okur haldeyim.

Yarın akşamı iple çekiyorum. Bakalım benim doğal ekşi mayamın ekmeği bir hezimet mi olacak? yoksa dünyanın 8. harikası mı?

10 yorum:

  1. Kendimi okur gibi oldum. :) Ben de beyaz ekmek tüketmemeye gayret ediyorum ama öğrenciyken istikrar sağlanamıyor maalesef bu konuda.

    Öğrencilikten bir kurtulayım ben de girişeceğim muhtemelen bu işlere. :)

    Bu arada Ege bebeği özledik annesi. :))

    YanıtlaSil
  2. şahika, kendi kardeşimden biliyorum evet dediğin gibi öğrencilik zor!
    Umarım tez vakitte mezun olursun :)

    Benim ekmek nasıl olacak çok merak ediyorum az evvel gidip kokladım hamurumu ekşi ekşi kokuyordu. Hiç bir parfüme değişmem :D

    Biliyor musun? bu aralar Ege bebeği bende özlüyorum zira Ege artık bebek değil çocuk oldu. Hemde bazen çok çok uyuz bir çocuk!
    Ama %90 çok şeker, çok geveze, çok akıllı, afacan bir oğlan çocuğu işte :)

    Sevgiler ve iyi uykular.

    YanıtlaSil
  3. www.toprakana.com.tr adresinden un alıyorum. tam buğday unu hala var. ben hem tam buğday hem de çavdar aldım. kendi ekmeğimi ekşi maya ile tıpkı senin gibi elde yoğurarak yapıyorum.
    dışarıdaki ekmekleri beğenmeyecek kıvama geldim bile :)

    YanıtlaSil
  4. Bende ekmegimi kendim yapiyorum.hamurla ugrasmak hakikatrn terapi gibi :)) nurturia' da varmisin bilmiyorum . yaptigim ekmeklerin fotolarini orada paylasiyorum :) uzun suredir ekmek yapmakla ugrastigim icin bayagi tecrube sahibi oldum diyebilirim :) ekmegin kabugunun citir olmasini istiyorsan , firini 250° de 20 dakika isit ( tepsiyle birlikte ) ekmegi oyle pisir.;)) bi de ekmege sekil vedikte sonra 30 dakika oyle mayalandirirsan , harika bir ekmege sahip olacaksin :)) kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  5. Bende ekmegimi kendim yapiyorum.hamurla ugrasmak hakikatrn terapi gibi :)) nurturia' da varmisin bilmiyorum . yaptigim ekmeklerin fotolarini orada paylasiyorum :) uzun suredir ekmek yapmakla ugrastigim icin bayagi tecrube sahibi oldum diyebilirim :) ekmegin kabugunun citir olmasini istiyorsan , firini 250° de 20 dakika isit ( tepsiyle birlikte ) ekmegi oyle pisir.;)) bi de ekmege sekil vedikte sonra 30 dakika oyle mayalandirirsan , harika bir ekmege sahip olacaksin :)) kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  6. Bende ekmegimi kendim yapiyorum.hamurla ugrasmak hakikatrn terapi gibi :)) nurturia' da varmisin bilmiyorum . yaptigim ekmeklerin fotolarini orada paylasiyorum :) uzun suredir ekmek yapmakla ugrastigim icin bayagi tecrube sahibi oldum diyebilirim :) ekmegin kabugunun citir olmasini istiyorsan , firini 250° de 20 dakika isit ( tepsiyle birlikte ) ekmegi oyle pisir.;)) bi de ekmege sekil vedikte sonra 30 dakika oyle mayalandirirsan , harika bir ekmege sahip olacaksin :)) kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  7. Evde ekmek yapmaya bayilirim. En guzel tarafi da kokusu bence. Babamdan duyduguma gore ruseym normalde bugdayda bulunan, ama beyaz un yapilirken ayiklanip atilan cok faydali bir madde. Degeri yeni anlasiliyor. Eskiden ayiklanan ruseym koylerde hayvanlara yedirilirmis. Insanlar yuzune bile bakmazmis. Eksi mayayi hic yapmadim ama ondan yapilan ekmek yedim. Benim damak tadima pek uymadi. Bakalim sen nasil bulacaksin? Sonucu merak ediyorum.
    Ege'ye sevgler. Neva da artik bebekligi geride birakiyor ve ben de bebekligini cok ozluyorum. Ne cabuk buyuyorlar...

    YanıtlaSil
  8. Nalan, verdiğin site için teşekkürler. İnsan ekmek yapıp keyfine varınca dışarıdan almak
    istemiyor :)

    Firdevs, ekmek tüyoların için teşekkür ederim :)

    vejetaryan kedi, ekmek kokusu, kitap kokusu ve bebek kokusu şahane kokular bence :)

    Ekşi mayalı ekmeği ben çok seviyorum özellikle çorbayla beraber.
    Neva da sana taş söktürüyor mu? Ah! hemen büyümesinler dedik ama hayat meğer çok çabuk geçiyormuş :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba:)
    Un aldım ve tam tarifim mevcut ammmaaa git gel karıştır meselesi sebebiyle o 7 günlük mayalanma sürecini henüz başlatamadım :( Darısı başıma inşallah :)

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel yaa benim bu tarz maharetlerim yok :)
    takibe aldım sizi.bnmde moda blogum var beklerim;)
    http://benlimoda.blogspot.com/

    YanıtlaSil