27 Kasım 2009 Cuma

Kurban Bayramı

Bayram sabahı saat 07:00'de kalktım. Üstüme bir hırka alıp oturdum öyle. Midem kazınıyordu bir parça muz attım ağzıma sonra gidip birde mandalina yedim. Uzaktan bir möööööö sesi geldi. Bu bayram böyle bir bayram işte.

Benim evim öyle site içinde filan değil. Eski mahallelerden birinde.
Hani kapısında yaz aylarında, kız çocuklarının yerlere kilim serip evcilik oynadığı, oğlan çocuklarının sokak arasında top koşturduğu sokaklardan. Dolayısıyla kurbanlar halen sokak arkasında, evlerin araba otoparkı olarak kullandığı, yada varsa bir parça bahçe payı olarak kullandıkları yerde kesiliyor. İster istemez tanık oluyorsunuz ve çocuklar heyecanla başlarında bekliyor. Bu çocukların alınlarına, parmakla kurban kanı sürülür ve sonra şeker toplama harçlık kapma telaşına düşerler. Pek travma yaşadıklarını söyleyemem doğrusu. Açıkçası bende böyle büyüdüm. Kurban hep evin bahçesinde kesilirdi. Önce bir kuyu açılırdı ki, hayvanın kanı sokağa akmasın. Tam kesim anını seyretmek gibi bir saplantımız olmazdı ve zaten bize izletilmezdi.Biz genelde bir anatomi dersi izler gibi hayvan parçalanırken gelir, halen atan kasları incelerdik. Ama o dili dışarıda biraz uzakta bekleyen kafa profili beni boğardı. Evde kavurma ve et karmaşası çocukken dert olmasa da, evin yetişkin kızıysan tam bir beladır. O etler pay edilir kalanlar kavurmaya. Çok varsa derin donducuya konurdu. İşkembe konusuna hiç girmiyorum.
Yani bizim zamanımızda böyleydi diye böyle gitmek zorunda değil.

Ben öyle pek duygusal değilimdir açıkçası. Ayyy şuna baak, ne şeker diğ miiii??? diye çırpınanlardan olmadım ama dün akşam hayvan pazarından kurbanlıkları gösterdiklerinde üzülmeden edemedim. Çok tatlı bakıyorlardı.

Bugün Kurban Bayramı, İslam inancına mensup insanlar için inanışlarının bir gereği olarak kurban kesmeleri gerekir. Bu tartışılacak bir konu değil. Konu bunun belli merkezlerde yapılıp, sokakları kırmızıya boyamama konusu. İnsanlar halen babadan öğrendiğini uyguluyor ve yeni bir fikre bu kadar kapalı ve sığ görüşlü olabiliyor işte. Şimdi balkona çıkıp amca o hayvanı bu şekilde kesmen doğru değil desem. "Kadın başınla ne diyon sen? gir la içeri" diye çemkirecek.
Kafaların alması için bir iki kuşak daha geçmesi şart galiba.

Neyse, hepinize iyi bayramlar. Fazla yemeyin dikkat edin :)

9 yorum:

  1. Yazını okurken, çocukluğum canlandı gözümde.Birazdan mutfağa girmek zorunda oluşum da aklıma geldi evin kızı olarak:))Sana, enişteme veeee ufaklığa da güzel bayramlar diliyorum:)
    Herkeze iyi bayramlar..

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok benzer bayramlarla büyüdüm. Şimdi Nazlış bunun ne bayramı olduğunun farkında bile değil. Yani tabii sokaklardan kan akmasın (ki ben zaten kurban kesmeye inanmam ya da kurban kesilerek yapılan ibadetin başka şekillerde-mümkünat çerçevesinde tabii-yapılabileceğini savunurum diyelim) ama bayramın anlamında da kopmasın istiyorum. Tam iki ara bir dere olayı. Mutlu bayramlar (o amcaya beyin transplantasyonu lazım, öyle demişti Türk siyasetinin bir büyüğü, bize milletçe beyin transplantasyonu lazım demişti)

    YanıtlaSil
  3. Kurbani bizzat ben, annemle yuzerdim :) ne tramvasi :P disari sarkmis dille de oynar, kardesimin iyyy ablaaa igreeenncssiiin nidalarina maruz kalirdim :)

    Kesim merkezleri konusuna siddetle katiliyorum. Benim ailem hala benim buyudugum kucuk kasabada yasiyor. Cok insanin bahcesi var, bahcesi olmayaninki de bahcesi olan komsuda kesilir zaten. Ancak buyuksehirlere bir tanzim, nizam sart

    Ailecek iyi bayramlar :).

    YanıtlaSil
  4. oncelikle bayraminizi tebrik ederim . sonrada bebeginiz hayirli olsun :)

    YanıtlaSil
  5. yani budur dedidm okurken. Aynen böyle büyüdük. Çaktırmayın:))) benim kızlarda. Ama şimdi artık sosyal kurumlar aracılığıyla halledebiliyoruz bu işi.İlle de şarıl şarıl kan akması gerekmiyor. Hep düşünürüm , acaba en sevdiği hayvan Timsah olan, hayali bir köpek balığıyla yanyana yüzmak olan bir kızım bu yüzden mi var.

    sağlıklı mutlu bayramla

    YanıtlaSil
  6. Nasıl iyi tasvir etmişsin eski kurban bayramlarını, çoğu evde aynen böyle olurdu sanırım...ben de yaşadım aynılarını, bizde anneanne, babaanne evlerinde hallolurdu herşey aynen yazdığın gibi..gidip geldim o zamanlara...
    Biz uzun zamandır bağış yapıyoruz LÖSEV'e, Mehmetçik Vakfına, vs vs..böylesi en güzeli sanki...
    Mutlu bayramlar dilerim Ruhdağı, sana ve tüm sevdiklerine...

    YanıtlaSil
  7. İyi bayramlar canım.Sağlıklı,mutlu,sevgi dolu nice bayramlara...

    YanıtlaSil
  8. İyi misin Ruhdağı? Merak etmeye başladım..umarım herşey yolundadır...

    YanıtlaSil