30 Eylül 2010 Perşembe

Hüzün

Bugün doktor kontrolümüz vardı. İyi geçti. Konak davasında zeytinyağ tavsiyesini doktorumuzda verdi. Uyku olayı için olabilir gece uyuyorsa gündüz eskisi kadar uyumaya bilir dedi. Kalça ultrasonumuz için güzel dendi. Böyleydi işte.

Boy: 58 cm.
Kilo 5,55 kg. olmuş. Güzel dedi doktor. Dedi ama ben içimden ben mi besledim sanki diye söyleniyordum. Ne kadar uğraşsam da emziremiyor olma ezikliğimi a-şa-mı-yo-rum!

Bir sapık gibi az önce yine Arca'yı dikizledim. Yeliz ve Arca 2. ay sonunda nasıllarmış diye baktım. Sonra Tuna'ya baktım. Tatlı tombik Ela'ya baktım. Kızıl saçlarını sevdim. Bu blok aleminde çok sevdiğim bebekler oldu artık çoğu çocuk diye adlandırılıyor. Büyüdüler, ben izlemeye devam ettim. İnsan tanımasa bile sevebiliyor. Hatta özlüyor bile. Onlar emziriyordu ben değil mantrası, bu akşam beynimde dönüp duruyor yine. Şu üyesi olduğum emzirme grubuda kendimi pislik gibi hissettiriyor zaten. Çıkamıyorum da sanki emziriyormuş gibi takipteyim ısrarla.


Tamam Ege sağlıklı, sıhhatli, ters bir şey yok ama ben kendimi Ege'ye karşı o kadar mahcup hissediyorum ki anlatamam. Çünkü suçluyum. Belki bu kadar agresif olmasaydım, kendimi sakin tutabilseydim sütüm gelirdi. Belki hamile kaldığım seneye kadar antidepresan kullanmıyor olmasaydım sütüm olurdu. Her şeyi bu kadar kafama takmasaydım, rahat bir insan olmayı becerebilseydim sütüm olurdu. Olurdu, olurdu, olurdu ama olmadı. Niye olmadı sanki? Neden, neden? O kadar istememe rağmen neden olmadı?


Ah oğlum, bilemezsin ne kadar ağlayasım var.
Sen uyuyorsun şimdi ama benim içimdeki bu sızı hiç uyumuyor.

22 yorum:

  1. Ben 2 aydan sonra hiç emmemişim.Şimdi 30 yaşındayım, çok sağlıklıyım şükür, okudum eczacı oldum yani zekada da sorun yok diyebiliriz,boyum 1.63 kısa sayılmam,hımm mutluyum filan:))

    İlerde o kadar önemsiz olacak ki bu emme emmmeme meselesi.Onu seviyorsun bence en önemlisi.Bu konuyu kafaya takıp kendini germe, bebişinin tadını çıkar.Emziren her anne çok mu iyi, tek kriter bu mu yahu?

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Öykücü, aslında umrumda değil annelik kriterleri filan ama aklımda hep neyi yanlış yaptım sorusu dönüp durmakta :( Neyi beceremedim?
    Sen iki ay emmişsin :) ben doğru dürüst o ilk gelen sütü bile veremedim. Doğdu ve ikinci gün mama verildi. Çünkü süt yoktu ve hiçte gelmedi. İster istemez moralim bozuluyor. Yani azda olsa biraz emecek süt olsa ve yanına mama takviyesi yapsak neyse ama hiç süt verememek moral bozuyor.
    Bazı günler daha çok bozuyor işte.

    YanıtlaSil
  3. Bence kendini uzmen gereksiz. Neyi yanlis yaptindan ote simdi ve gelecegi dusun. Ayrica fizyolojikta olabilir sonucta sen caba harcadin olmadi artik bunun icin kendini uzme. Ayrica kati gidalara gecince Ege'nin beslenmesini de ayarlarsin kaygilanma yani.
    Konak icin de biz zeytinyag kullandik ama ise yaramadi. Doktor kepek onleyici bir sampuan verdi onu 2 yikama kullanip sacini firca ile taradik. 1.5 hafta sonra filan gecmisti.

    YanıtlaSil
  4. bu pismanlik ne yazik ki hic gecmiyor . buyuk oglum 7 yasina girecek , ama ben hala neyi beceremedim de sutum olmadi diye dusunup duruyorum :(

    sanirim oglumun dogumu hayatimin en kotu donemine rastlamasi emzirme durumunu etkileyen en buyuk sebep . yeni dogum yatigimda durmadan aglardim :( simdiki aklim olsa moralimi bozan herkesi hayatimdan cikarirdim .

    2. oglum iki yasina kadar emdi , 3. de simdilik emiyor , ve 2 cocugumu emzirip ilkini emzirememis olmak cok fena bir duygu .

    malesef bu konuda pek ic acici bir yorum yazamadim :(

    YanıtlaSil
  5. Bende emziremedim, hemde hiç! belki birkaç damla (kaşıkla) vermişimdir ilk günler, sonra tamamen bitti sütüm.üstelik çok sakin ve bilinçli bir hamilelik yaşamama rağmen.
    uzun bir süre kendimi eksik hissettim. iyi bir anne olamayacakmışım veya sanki oğlum bana yeterince bağlanamayacakmış gibi geliyordu. halbuki emzirsende emzirmesende o senin kokunu yüzlerce kişi arasından seçebilir ve hatta sadece senin kalp atışını duyduğunda sakinleşir.
    belki sütünü veremedin ama sevgini hemde sonsuz sevgini vereceğinden eminim. mutlu ve sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için en önemli olan şeyde budur bence...
    oğlum 2 yaşında, çok sağlıklı çok zeki ve de en önemlisi çok mutlu....
    Anneliğin tadını çıkar:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Oy oy oy çok tatlı annesi:)
    Ayrıca uykuda bile annesinin üzüntüsünü hissedermiş annesi, üzme kendini de bu kuzuyu da. Ben 40 gün emmişim. Turppp gibiyim maşallah:)
    Sevgiler
    Eylem

    YanıtlaSil
  7. Bu dert peşini bırakmaz ama sen azıcık da olsa geleceğe bakabilirsen kafanın tepesindeki kara bulutlar azıcık dağılır. Emziremedin, olmadı...eee ne yani şimdi? Başını dik tut artık, çık şu depresyondan. Bebeğin anne sütü içmemiş olabilir, bari hüznünden yedirme ona.

    YanıtlaSil
  8. Ben iki ay emzirdim ve hic bu tarz duyguar yasamadim.
    Emmek istemedi ki benim basimda bu isin hocasi olan emzirme egitmeni vari hastanede de ,eve ckinca da ilgilendi.
    Emmesin dedim,saglikli olsun yeter
    Smilac mama verdim ,miss gibi
    Iki yasina kadar doktor yuzu gormedik kontrollerinin disinda(cok sukur)
    bu isi bile bile ya da farkinda bile olmadan abartanlar,insanlara psikolojik baski uygulayanlar oldu.Tamam annesutu sahane ,ama anne sutu alamadi diye ne cocugunun bir yani eksik olacak ne de senin ,inan bana :)
    Her anin tadini cikar
    Doktor kontrollerin guzel,her sey yolunda
    Ohh cok sukur

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. kışt kışt dağılın bakiim hüzün bulutları... anne sütü alamadı diye eksik kalmıyor çocuklar korkma sen. eşim aynen ege gibi nerdeyse hiç anne sütü alamamış. birkaç damla sağarak içmiş hepsi o. benden daha sağlıklı ve zeki bir adam. ben güya cork cork emmişim ama bebekliğim hep zayıf ve hastalıklarla geçti. eğer anneysen keşke'ler adamın içini oyar çürütür. önündeki maçlara odaklan. emziren anneler grubundan çık, "benimki şahane emiyor sen emziremedin mi" diyen arkadaşlarınla ilişkini kes, bizim eski zamanlarımızı okuma :) moralini bozacak herşeyden uzak durmaya çalış lütfen
    çünkü ege'nin artık sadece anne sütüne değil aklı selim bir anneye ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  10. Ben 7 aylik dogan kizimi emzirdim, ama 3 ay pompalayarak, sonrasindada emzirmeyi basardim ama simdi ki aklim olsa sanirim mama verirdim. 3 ay resmen bitkisel hayat yasadim. Ama o aylar yeni annelere okadar cok baski yapiyorlarki resmen kendini kötü hissediyorsun. Doktorlar bi yandan, arkadaslar, belki aile... Bi tek annem, "mama ver kizim, illa annesütü olmasi gerekmiyor, üzülüyorum senin icin" diyordu. Öyle dedigi icin neler neler saymistim anneme. Simdi cok pismanim tabi ve binlerce kere özür diledim.
    Annem beni hic emzirmemis, 80'lerde almanyada mama vermek modaymis hatta annesütünden daha iyi söylentileri varmis. Hic eksikligini hissetmedim :-) Umarim bu hüznü cabuk atlatirsin. Sonrada yok ben emzik vermem diye tutturmustum, simdi geriye baktigimda sadece gülümsüyorum...

    YanıtlaSil
  11. ruhdağıcım, biliyorsun anlatmıştım ben de emziremedim. şu kadar ay bile diyemeyecek kadar! sadece 10-15 gün. gerisi mama. senin içindeki ezikliği çok iyi, anlıyorum. çünkü yakın tarihte yaşadım. Kaan ın her doktor kontrolünden ağlayarak çıkıyordum. emzirmeyle ilgili birisi gak dese ağlıyordum, guk dese ağlıyordum. son kontrolde doktor, bir dahaki kontrolde de böyle ağlarsan sana sakinleştirici vermek zorunda kalacağım demişti.
    bu konudaki tek tavsiyemi, doktordan kopya çekerek, kabul edersen yapmak istiyorum:
    etrafından ben şu kadar emzirdim, benim sütüm şöyle geldi diye abartarak anlatan insanları uzaklaştır. mümkünse de bir süre görme. benim doktor hatta bu insanları "boz at" demişti.
    karşılarında sütü yok diye buhranlar yaşayan, hele ki anne olarak kendinde hep bir suçluluk arayan zor durumdaki bir insanın karşısında bu şekilde konuşan insanların tavırlarını anlayamıyorum.
    2 ihtimal var:
    1-gerçekten düşüncesizler ve hatta daha ileriye gideyim beyinsizler
    2-özellikle yapıyorlar, senden daha üstün olduklarını kanıtlayabilecekleri hazır ellerine bir fırsat geçmişken bunu kullanmak istiyorlar...
    artık bu konuyu lütfen düşünmemeye çalış, günlük hayatta samimi bulmadığın insanların yanında içini açma, bu konuları konuşma ve konuşturma
    keşke seninle yüzyüze görüşüp de saatlerce konuşup sersem etseydim seni:)

    YanıtlaSil
  12. Oy o surat tam yemelik, bak bak yut :)

    Sağlıklı sıhhatli sana keyifle gülümseyen bir varlığa sahipken bu detaylara takılıp da kendini üzme. Netice de sen gereken çabayı gösterdin, bundan ötesi senin elinde değil. Oğluşunla hayatın keyfini çıkar gerisi hiç möhöm değil. (anne olmadığım halde yaptığım bu yorum umarım ters algılanmaz.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ben inanıyorum ki eski toplumlardaki sütanne olayı bu yüzden vardır. Yani fizyolojik olarak bu işin olmadığı kadınlar için. Kimse de birbirini ezmiyordur, emzirip duruyorlardır birbirlerinin bebeklerini. Olmadıysa olmuyordur çünkü, sorgulama yok bilim yok sentetik açıklamalar yok. Şu ilkel insanların çocuklarına çok daha iyi baktıklarını söyleyen bir gazete haberi vardı geçen ya, onu diyorum. İnsanlar hep kalabalık bir grupla yaşadıkları için ağlayan bebek mutlaka bir kucak bulurmuş, süt de buluyordur. Eski insanları düşün ve yanında bir süt anne bulunmadığı için ya da anne sütü bankası olmadığı için toplumu suçla. Çok daha eğlenceli olabilir :P

    YanıtlaSil
  14. Bu arada ben iki ay emmişim. Kardeşim de. Beğenmemişiz sütü, bırakmışız :) Boyum posum yerinde, obez değilim. Mühendis de olduk iyi bi okuldan çıkıp, bağışıklık sistemimde de bir arıza olmadı şu güne kadar allaha şükür. Hepsi de annemin bakımıdır. Bilimsel bakmış bize öyle diyor :P

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Ruhdağı, defalarca söyledim ama yine söyleyeyim... Gamsegamse hiç anne sütü alamadı... En ufak bir aksilikte acaba ondan mı diye suçlardım kendimi. Ama şimdi 22 yaşında ve aslanlar gibi...

    Çok ama çok tatlı, bayıldım resimdeki pozuna.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Bir programda, sınav öncesi gerginlik ve uykusuzlukla ilgili bir psikologun söylediklerini duymuştum. O günden beri hiç unutmam. Diyordu ki: "bir gecelik uykusuzluk size hiç bişey yapmaz, ama uyuyamadım o yüzden başarısız olacağım düşüncesi sizi gerçekten başarısızlığa götürür". Aynı şeyi bu duruma da uyarlarsak, emzirmemiş olmak, size veya bebeğe bir zarar getirmez ama bu ezici düşünceler ikinizin de ruh sağlığı için zararlı olabilir. Bırakmak ne kadar elde bilmiyorum ama, yazayım dedim. Sevgiler, iyi şanslar.
    B.

    YanıtlaSil
  17. Tam yazacaktım baktım ki taa blog öncesinden arkadaşım olan canım Açalya'mın yazdıklarının tekrarı olacak. Bırak geçmişin peşini, önüne bak. Bundan sonrasını herbir detayıyla sindire sindire yaşa. Baksana şu kuzucuğuna, kendine gelsene, ondan iyi motivasyon olur mu?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, hep okuyorum sizi, hamilelik haberi aldığınızda ve birkaç kez yorumda bıraktım ama hep hata verdi yorumlarım.
    Öncelikle güle güle büyütün Ege'nizi. Maaşallah çok tatlı. Mutlu, sağlıklı,huzurlu bir ömrü olsun ailesiyle beraber.
    Bende sizin gibi HİÇ emziremeyenlerdenim. Birkaç damla bile gelmedi. Herkes inatla emzir dedi, tam 1 hafta kızım açlıktan perişan oldu, beraber ağladık. Hep mama emdi, anne sütünü bilmedi bile. 2 yaşına kadar emdiği mama ile sadece 2 kez o da mikrobik olarak ateşlendi. Başka türlü en ufak sağlık sorunu yaşamadık. Boyu-posu herşeyi yerinde. Bir annenin verebileceği tek veya EN ÖNEMLİ şey süt değil ki, SEVGİ. Siz onu zaten çok seviyorsunuz ve Ege'niz bu SEVGİ GIDASI ile büyüyecek. Hiç üzülmeyin ve bebeğinize sıkı sıkı sarılın. Önünüzde çok güzel günler var, ilk katı gıdası, ilk emeklemesi, ilk adımı, ilk konuşması, anne demesi, büyümesi kısaca.. Siz onun için HERŞEYSİNİZ. O yüzden gülün ki o da gülsün mutlu olsun.
    Sevgiler,benim yerime Ege'yi öper misiniz?

    YanıtlaSil
  19. Tecrubem yok ama diger yorum yazan arkadaslara katiliyorum. Sevgi bence de en onemli sey. Moralini bozmamaya calis, kafani dagitmak icin gerekiyorsa disari cik, sevdiklerinle gorus, kek yap ama mutlaka kendini rahatlatmaya bak. Bebisler annenin her halini anlarlarmis, bunu dusun ve Ege icin mutlu ol, ki o da mutlu olsun.

    YanıtlaSil
  20. şu güzel oğluşun tadını çıkart canım ruhdağım, kendini üzüntülerle harap etme ne olur.

    YanıtlaSil
  21. Ben 3-5 gün, kardeşim ise tam 7 gü süt emmişiz, ama bolca mama takviyesiyle tabii, ben 36, kardeşim 30 yaşındayız ve bu yaşa kadar sağlıkla gelmişiz.. Demem o ki, anne sütü elbette gerekli ama yoksa da bebekler yine de sağlıklı büyüyorlar, emin ol..
    Ben de kardeşim de annemizi belki herkesten çok seviyoruz, emziren anneler asla annemizden iyi ya da üstün değiller, lütfen rahat ol:)
    Sımsıcak sevgiler, küçük paşaya öpücükler.....

    YanıtlaSil
  22. anne muduru ellerine saglik !!!!
    :)

    YanıtlaSil