12 Eylül 2008 Cuma

Pazar Yeri ve Sobe


Her semtin kendi ile müsemma bir pazarı vardır. Bizim semtin pazarıda cuma günleri olur ve cumalar ben çocukken en kıymetli gündü benim için. Canım annemin eli kolu dolu gelirdi hep. Yaz ayları ise taze meyveler, bol sebze çıkardı kese kağıtlarından. Eğer kış ayları ise illaki poşetlerinden birinden balık çıkardı. Cuma pazarları çok renkliydi. Kalabalık olduğundan pazara bizi götürmezdi annem. Yorulmayalım, aralarda ezilmeyelim diye. Büyüyünce de biz tenezzül etmedik o usanmadan bize taşıdı durdu her türlü güzelliği.
Ben doğma büyüme aynı semtte oturdum. Sonra taşındıksa da kader işte evlendikten sonra yeniden doğduğum semtte oturmaya başladım. İki yıl oldu daha bu cuma gittim pazara. Hiç aklımda yoktu ama sağ olsun Memo'nun kız kardeşi hadi sende gel deyince bende olgun bir ev kadını modunda aldım elime cüzdanımı attım kendimi yola. Pazar her zamanki gibi tıklım tıkış. Pazarcılar tiz perdeden bağırarak tezgaha müşteri çekmekle meşgul, yılların teyzeleri pazarlıkta bir jedi ustası modundanydı.
Ben önlerinde saygıyla eğiliyorum.
Beni benden alan yegane tezgahsa, turşu malzemelerinin olduğu kısımdı. Minicik salatıklar ve Arnavut biberlerinde gözüm kaldı. Mis kokulu naneler, reyhanlar arasında ayaklarım yerden kesilerek ilerledim. Aklımda çaydanlık içine takılan o yuvarlak süzgeçlerden alma fikri vardı ama bir baktım elim kolum dolu.
Mısır, közleyip içine peynir tıkıştırmaya bayıldığım yeşil biberler ve Çanakkale domateslerini almadan çıkamadım ve bir o kadar şeyde de gözüm kaldı ama ziyan olur iki kişi yiyemeyiz diye alamadım. Birde tanesi 3.5 ytl den üstüme elbise aldım. Bir sürü teyzeyle boğuştum o parçalar için ama sonunçta zafer benim oldu. Ayrıca bana hitaben "Biraz çekilir misin güzel kız" diyen teyzeyi yılın teyzesi ilan ediyorum.
Gelir gelmez mısırları ateşe koydum. Diğer zerzavat akşam yemeğinde taze fasulyenin yanına bir kase yoğutla eşlik etmekle sorumlu.

Gelelim sevgili zerrin pasta evi'nin sobesine. Sağ olsun beni düşünmüş ve acaba kadınlar ne ister? diye sormuş.



Bence her şeyden evvel saygı duyulmayı ister.
Benim için böyle en azından. Karşımdaki insanın dediğimi dinlemesini ve fikirlerime saygı duymasını beklerim. Erkeklerin kadınları bir güvercin gibi kollamaya çalışmalarıda anlayamadığım bir diğer konu. Kadınlara güdülecek koyun gözüyle bakılması beni çok rahatsız eder. Bence kadın kısmının en büyük derdi karşısında onu dinleyen birini bulamamak.
Elbette her kadın önemsenmek ister. Değerli olduğunu hissetmek ister ama inanın artık kadınlar toz pembe hayaller içerisinde, eşim olsun, yuvam olsun gibi şeylerden ziyade işim olsun, kariyerim olsun diğerleri zaten olur fikrinde.
Kadınlar hayatın her türlü madiği getirebileceğini bilen ayakları üzerinde durabilen yaratıklardır ki, heleki evlatlarıyla ilgili bir mevzu olsun kartal kesilirler. Bundan sebep, kadınlar zıvanadan çıkartılmak istemez çünkü doğacak olaylardan artık o mesul değildir.

Diğer yandan ne istediğini bilemeyen kadınlarda mevcuttur hayatta. Aslında hayattaki yerinin ne olduğunu bulamamış ve asalak pozisyonunda yaşamayı matah bir şey sanan kadınlarda var ki bunların ne istediği(para,para,para)gayet ortadadır.
Birde şöyle cümleler kurabilir bu kadınlar şaşırmamak gerekir. "Hanım sanada baksın banada, ben eşini boşa demedim ki!" evet böyle bir cümle kurabilen kadın örneğide şu hayatta mevcuttur ve kadının kendi cinsinden daha azılı düşmanı yoktur sözünü doğrular.
Kadın aslında çokta bir şey beklemez bana göre.Yediği önünde yemediği ardında başka ne istesin ki. Kocası var, başının üstünde evi var. Karnı tok, sırtı pek daha ne ister. Allah'tan bela mı? Haşa. O vakit derdest edilir zaten. Toplum dışına sürülür ve bu işi el birliğiyle kadınlar yapar zaten. İlk fırsatta altın günü toplantısında eni konu tartışılır.
Ama kardeş oda az değildi gibi cümlelerle bol bol çekiştirilir.

Birde kadınlar nedense başarılı bir hemcins görmek istemez. Kendinden daha iyi kek pişirene, tülleri daha beyaz olana, çocuğu daha akıllı olana tahammülü yoktur. Niye ki? valla bunu ben bilemem ama zannımca o hatunda bilemediğinden huzursuzdur. Ah bir bilse oda huzura erse bizde öyle değil mi ama?

Velakin kadın olsun erkek olsun her adem oğlu için en azından ben kendi adıma İnsan haklarının olduğu adil bir dünya istiyorum. Kadınların mal gibi alınıp satılmadığı, töre adı altında cinayetlerin işlenmediği, kız diye okutulmayan kadın haberleri okumak istemiyorum. Toplumun artık ata değerlerine sahip çıkıp kadına gereken saygıyı gösterdiği bir toplum olabilmek istiyorum.

Sobe konusunun özüne pek bağımlı kalamadık galiba afola velakin bu soru çok bilinmeyenli bir denklem gibidir gerçek cevabı bulanlar bir zahmet benide aydınlatsın. Bakalım Serap ne diyecek diyerek ben topu ona paslıyorum.

Dip not: Kekin kabarmasını ve hiç çökmemesinide ister ayrıca. Birde beyaz çamaşırların kar gibi olmasını ve birde bir sürü tatlı yiyip Brezilyalı hatunların kalçalarına sahip olmak ister bide bide kırmızı ruju taşırmadan düzgün sürebilmeyi ister. En azından bu bloğun sahibesi bunları istiyor olabilir bence.

6 yorum:

  1. Pasınız en kısa zamanda başkasına paslanmak üzere tutulmuştur efendim:)
    En çok şu yılın teyzesi olayına güldüm:)Bende istiyorum o teyzeden...Bak kadınlar kendilerine güzel kız diyecek teyzelerde istermiş demek ki.

    Öptüm seni...

    YanıtlaSil
  2. Sobeyi cevapladığın için teşekkür ederim canım.

    Her zamanki gibi yine güzel bir yazı olmuş.


    Sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Pazar halleri ve sobe yanıtların beni benden aldın.Bir ara ben de sizin pazara gidiverdim adeta ve örneklediğin kadınlara,bazen kendimi koydum bazen aa ben onu tanıyorum dedim.Bembeyaz tüller,kabaran kekler isteyen kadınlardan bahsediyorum:) Çok şekersin...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili serap,

    teyzeleri koruyup kollamak lazım geleceğin teyze adayları olarak :)

    Sevgili zerrin pasta evi,

    Rica ederim pek aydınlatıcı bir sobe olmadı ama idare edin artık :)

    Sevgili hülya,

    Güzel yorumun için çok teşekkürler.
    Cumaları beklerim pazara :)

    YanıtlaSil
  5. Kadınlar ne ister sobesini başlatan bendin :))
    Sobe konusunun devam ettiğini görmek çok hoş, takip ediyorum, çok güzel yazılar ortaya çıkmış,

    İnşallah hep kar beyazı beyaz çamaşırlarınız, taşırmadan sürebildiğiniz kırmızı rujunuz, en önemlisi sağlık, sihhat, hayırlı evlat, mutlu bir hayatın sizinle olmasını dilerim.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Selamlar Hatice, teşekkür ederim dileklerin için.
    İlk başlatanı hep merak ederim bu sobelerde :)ne iyi ettin uğramakla.
    Çok çok selam.

    YanıtlaSil